Godoku

De flesta känner säkert till pusslet och spelet Sudoku, men Godoku är Sudokuns lite mer okända släkting – åtminstone här i Sverige. Om du känner att du har tröttnat lite på klassiska korsord eller att Sudoku med dess siffror inte passar dig kan det vara roligt att testa på Godoku istället. Precis som Sudokun är det ett logikspel som är enkelt att sätta sig in i då det inte har så många krångliga regler. Ofta kräver spelet däremot både koncentration och eftertanke för att lösas. Här gäller det att ha tålamod! Låter det som något som kanske passar dig?

Hur fungerar Godoku?

Godoku är mycket likt Sudoko, men istället för en spelplan bestående av siffror innehåller Godoku bokstäver. Spelet är för det mesta uppdelat i nio rutor, som varje ruta i sin tur innehåller nio mindre rutor. Vissa av rutorna är redan ifyllda med olika bokstäver, och din uppgift är att fylla i de tomma rutorna med bokstäver. Längst ned, eller i anslutning till spelet, syns vilka bokstäver du har att arbeta med för att lösa pusslet. Ofta kryddar man till Godokun genom att bygga in ett hemligt ord, till exempel diagonalt. Ibland får du också en ledtråd till vad det diagonala ordet handlar om.

Godokuns popularitet idag

Här i Sverige har Godokun inte riktigt fått något fäste ännu, så det kan vara svårt att hitta spelet i exempelvis dagstidningar eller magasin. Precis som Sudokun var det Japan som introducerade och gjorde Godokun till det spelet som det är idag. Om du föredrar bokstäver framför siffror kan Godoku vara ett alternativ för dig. Genom att googla ordet på nätet kan du få fram såväl svenska som utländska (främst på engelska) varianter av spelet som du kan testa att lösa.